14.12.2016
0
0
SAKLIKENT KANYONU
Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bulunan Saklıkent Kanyonu, Türkiye’nin en popüler kanyonlarından biri olmakla beraber kelimenin tam anlamıyla doğa harikası bir turizm merkezidir. Saklıkent Kanyonu jeolojik çatlamalar sonucu oluştuğu tahmin edilmektedir. Üstelik yüksek taş duvarları sayesinde içerisine güneş geçmeyecek kadar uzundur. Suyun kolayca aşındırabileceği kalkerli arazide fay çatlaklarının da yardımıyla sarp ve derin bir kanyon oluşmuştur. Eşen Çayı’nın bir kolu olan Karaçay’ın serin ve derin suyunda Saklıkent Kanyonu içerisinde turlar yapılmaktadır.
Antalya-Muğla sınırını çizen Eşen Çayı’nın kolu olan Karaçay’ın oluşturduğu kanyon, 18 kilometre uzunluğa sahip ve duvarları ise 200 ile 600 metreye kadar çıkabilmektedir. Kanyonun bazı noktalarında kaya aralıkları 2 metreye kadar daralabilmektedir. Bu nedenle aralıklarda gökyüzünü görmek neredeyse imkansızdır. Saklıkent Kanyonu’nunda kızılçam, sedir ve karaçam ormanları yer almaktadır. Kanyon girişinde kızılçam ağaçları, yaklaşık 1000 metre ilerisinde de karaçamlar görülmektedir.
Karaçay’ın akıntısı çok şiddetlidir ve soğuk su akar. Kanyonun tabanı şiddetli akan suyla doludur, bundan dolayı su içinden geçmek imkansızdır. Giriş, kanyonun dik yamaçlarına demir çubuklarla tutturulan 200 metrelik tahta bir köprüyle yapılabilmektedir. Köprüden sonrasında oldukça soğuk olan güçlü karstik kaynaklar bulunur. Yaz mevsiminde piknik yeri olarak kullanılan bu alana yılda 180-210 bin turist gelmektedir.
Kanyonun çevresi 06.06.1996 tarihli Resmi Gazeteyle Saklıkent Milli Parkı ilan edilerek korumaya alınmıştır. 12390 hektarlık milli park alanında Kaş ve Fethiye’nin üçer köyü yer alır. Alanda görülen bitki toplulukları yüksekliğe göre Maki, Kızılçam, Karaçam ve Sedir olarak görülür. Antalya’nın batısında Patara’dan Kınık istikametine devam ederken Saklıkent sapağından 16 kilometre uzaklıkta olup, Xanthos Antik Şehri‘ne çok yakındır.
Saklıkent Kanyonu Keşfi
1988 yılında Ekrem Uçar adında bir çobanın keşfiyle Saklıkent Kanyonu gün yüzüne çıkmıştır. Hayvanlarını otlatmak için dolaşan çoban bir koyununun dağa kaçtığını fark edip peşinden giderek kanyonu görmüştür. Kanyon içerisindeki gördüğü eşsiz manzara ile tutulmuştur. Şimdiye kadar kimsenin haberdar olmadığı yüksek kaya kütlelerinin arasında buz gibi akan suyu fark eden çoban, bunu yerli halka anlatmıştır. Yerli halk kendi imkanlarıyla 1988 yılında bir köprü inşa edip kanyona giriş sağlanmıştır. Böylelikle 1989 yılının yaz mevsiminde hizmete açılan kanyon içerisinde bulunan mağaralardan dolayı “Saklıkent” ismini almıştır.
Saklıkent Kanyonunda Yapılacak Aktiviteler
Kanyon içerisinde yürüyüş dışında bir çok aktivite yapmak mümkündür. Saklıkent uluslar arası rafting sahasıdır bundan dolayı yılda bir çok turist buraya rafting yapmaya gelmektedir. Saklıkent’te şifa olduğuna inanılan çamur banyosu yapmak aktivite sayılabilir. Böylelikle çamur banyosu yaparak üzerinizdeki yorgunluğunuzu atıp, kanyonun keyfini çıkarabilirsiniz. Hatta adrenalin tutkunları için kanyonda bungee jumping alanları mevcuttur. Bu sayede tatilinizi yüksek adrenalin ile geçirebilirsiniz.
Saklıkent Kanyonuna Ulaşım
Kanyona Antalya, Muğla yolu üzerinden Seydikemer’e gelerek ulaşılabilirsiniz. Kanyon Antalya’ya kilometre, Fethiye’ye 45 kilometre uzaklıktadır. Fethiye ilçesinden Saklıkent’e giden otobüsler bulunmaktadır. Bu otobüsler sayesinde Saklıkent Kanyon’una ulaşabilirsiniz. Özel araçlarınız ile Saklıkent’e gitmek isterseniz Fethiye’den yola çıkıp Kayadibi Köyü’ne doğru kilometre 40km gittikten sonra Saklıkent’e ulaşabilirsiniz.
Saklıkent Kanyonu Giriş Ücretli Mi?
Saklıkent kanyonuna giriş yetişkinler için 10 TL, öğrenciler için 5 TL olarak belirlenmiştir. Kanyona haftanın her günü ziyaret mümkündür. Kanyon 09.00 – 19.30 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir.