15.11.2016
0
0
PATARA ANTİK ŞEHRİ
Patara Antik Şehri, Antalya’nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlardında bulunan bir antik kenttir. Bir Likya kentidir ve Likya Birliğinin başkentliğini yapmıştır. Likya birliğinin üç oy hakkına sahip altı kentinden biri ve belki de en önemlisidir. Likya birliği toplantıları öncelikle kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı. Eskiden liman şehri olarak yapılan Patara Antik Şehri, denizle arasında kum olduğu için zamanla liman özelliğini kaybetmiştir. Akdeniz deniz ticaretinde önemli konumda olan kent, 1988 yılında başlayan kazılar sonucu tiyatro alanı, hamam, meclis binası ve tahıl ambarları gibi birçok yapı gün yüzüne çıkartılmıştır.
Likya sınırlarında bulunan Patara Antik Şehri, Romalılara karşı ilan edilen özgürlük sonrası seçim ile yönetilmeye başlamıştır. Patara Antik Şehri’nde dünyada hala ayakta kalan ilk meclis binası bulunmaktadır. Üstelik Anadolu’nun güneybatısında liman ticaretinin yapıldığı tek kent olan Patara, bu özelliği ile kenti Likya döneminde en önemli konuma getirmiştir. Patara, 1905 yılından bu yana Osmanlı izlerini de taşımaktadır.
Hititçe’de Patar, Likya dilinde Pttara olarak anılan kentin M.Ö. 8. yüzyılda var olduğu yapılan kazılar sonucu ele geçen somut verilerle kesinleşmiştir ve İskender’in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinmektedir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya-Pamphylia eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara limanı, hububat deposu ve sevki açısından önem taşımıştır. Bu nedenle doğu Akdeniz’de bulunan 3 hububat deposundan biri (Granarium) Patara’da bulunmaktadır.
Bizans döneminde de gelişmesini sürdüren Patara antik şehri , aynı zamanda Hristiyanlıkta da önemli sayılmıştır. Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın da Pataralı olduğu söylenir. 400 metre genişliğinde ve 1600 metre derinliğindeki Patara limanının kumla dolmaya başlamasına sebep olmuştur. Bu sebeple teknelerin yanaşmakta güçlük çekmeleri, böylelikle Patara’nın giderek önemini yitirmesine neden olmuştur. Rüzgarın savurduğu kumlar zamanla limanı doldurur ve kenti büyük ölçüde örter. Bugün kentte görülen kalıntıların bir bölümünün kumlar altında olduğu dikkati çekmektedir. Ancak son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarla kent, üzerini örten kumlardan arınmaya başlamıştır.
Patara Antik Şehri Tiyatrosu
Patara Antik Şehri Tiyatrosu kentin en güneyinde bulunan şu anki Kurşunlu Tepe yamacında bulunmaktadır. İmparator Hadrian ve eşi Sabian tarafından M.S. 2. yüzyılda yapılmıştır. Ancak Antik Tiyatro, şehrin geri kalanı gibi kumlar altında kalmıştır ve 6000 kişilik kapasitesi ile Anadolu’daki antik tiyatrolarından biridir.
Roma Zafer Takı
Gelemiş Köyü’nden 2 kilometre sonra yol kenarında Patara’daki kalıntıların en görkemlilerinden biri olan Roma Zafer Takı görülmektedir. Zafer Takı, M.S. 1. yüzyıl sonlarında yaptırılmıştır. Tepeye doğru görülebilen kalıntılar arasında Bizans bazilikası ve kutsal alanlar bulunmaktadır. Tiyatro tepenin yamacındadır. Tiyatronun yaslandığı tepede büyük bir sarnıç ile bir anıt mezar bulunmaktadır.
Patara Antik Şehri Deniz Feneri
M.S. 64. yılda Roma imparatoru Nero tarafından yaptırılan deniz feneri tarihin en eski deniz fenerlerinden sayılmaktadır. 1481 yılında deprem ve tsunami yüzünden yıkıldığı düşünülen deniz feneri yıkıldığında taşlar kumlar altında kalarak korunmuştur. Toplanan taşların detaylı incelemesi yapıldıktan sonra tekrardan restorasyonuna başlanmıştır.
Patara Antik Şehri Ulaşım
Patara Antik Kenti Fethiye ile kalkan ilçeleri arasındaki Xanthos Vadisinin güneybatı ucunda günümüzdeki Ovagelemiş Köyü sınırlarında bulunmaktadır. Ayrıca antik kent, Kalkan’a 16, Kaş’a 42,5 kilometre uzaklıktadır. Kaş Fethiye karayolunun 10. kilometresinde Ova Beldesi’nden patara sahiline dönülerek Patara Antik Şehri’ne ulaşılmaktadır. Bununla birlikte antik kent, Gelemiş Köyü’nde geniş bir alana yayılmış halde bulunmaktadır.
Patara Antik Şehri Ziyaret Saatleri
Patara Antik Şehri, her gün belirli saatler içerisinde ziyaret edilebilmektedir. Kentin ziyaret saatleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri
Yaz dönemleri 01 Nisan ile 01 Ekim tarihleri arasını kapsamaktadır.
Açılış Saati : 08:30
Kapanış Saati : 20:00
Kış Dönemi Ziyaret Saatleri
Kış dönemleri 01 Ekim ile 01 Nisan tarihlerini kapsamaktadır.
Açılış Saati : 08:30
Kapanış Saati : 17:30
Patara Antik Şehrine Giriş Ücreti
Antik şehire girişlerde müze kart geçerlidir. 2021 yılı için Patara Antik Şehri’ne giriş ücreti 40 TL olarak belirlenmiştir.