14.12.2016
0
0
PİRHA (BEZİRGAN) ANTİK ŞEHRİ
Bezirgan Antik Kenti, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Antalya’nın önemli bir tarihi kentidir. Likya yolunun antik kent coğrafyasının başlıca yapıtlarından biridir. Bezirgan Antik Kenti içerisinde pek çok antik mezar bulunmaktadır. Ayrıca kentin kendi içerisinde bilinen 250 yıllık geçmişi vardır. Likya tarihi yolunun en büyük kentlerinden birisidir.
Kent aslında Urfa’nın Birecik yöresinden gelen Karakeçili aşiretinden insanlarca kurulmuş bir Türkmen mahallesidir. Mahallenin eski adı Pirha olup, yerleşen insanlar Bezirgan/Tüccar Karakeçili Türkmenleri olduğundan köye bu ismi verilmişlerdir. Bu aşiretin çoğu Urfa ve ilçelerinde hala yoğun olarak yaşamaktadır. Osmanlıyı kuran Kayı boyuna mensup bu aşiret, Elazığ ve çevresinde de yoğun olarak yaşamaktadır. Kökleri Musul/Kerkük Karakeçililerine kadar dayanmakta olan bu köy akrabaları halen Urfa Birecik ilçesinde Bezurgan soyadıyla bulunmaktadır.
Bezirgan Antik Kenti Tarihi
Arkeolojik değeri yüksek olan kent içerisinde yapılan arkeolojik kazılar sonucu pek çok heykel ve tablo gün yüzüne çıkarılmıştır. Ayrıca antik kentin yamacında bir çok tarihi kaya mezarı bulunmaktadır. Yapılan kazılar sonucu çıkarılan Üç Kadın Heykeli şu an Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir. Kaş içerisinde kültürel ve tarihi bir tatil yapmak isteyenler için eşsiz bir durak halinde olan Bezirgan Kenti ideal bir tatil ilçesidir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapması sayesinde kent yüksek bir kültürel yapıya sahiptir. Ayrıca 2010 yılında İngiliz The Times Gazetesi tarafından “Türkiye’de Gizli Kalmış 6 Yer” arasında gösterilen kent, zaman geçtikçe popülerliğini arttırmıştır.
Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları
Bezirgan kenti içerisinde Tarihi Zahire olarak bilinen tahıl ambarları mevcuttur. Tarihi 350 yılda dayandığı söylenen ambarların su baskınlardan etkilenmemesi için kentin yukarısındaki tepeler yapılmıştır. Bu yapı tahılların nemden uzak tutmasını amaçlamıştır. Likya mimarisinden esinlenerek yapılan ambarlar yerden 4 metre yükseklikte yapılmıştır. Farklı tahıl türlerinin ayrımı için özel yapıda tasarlanmıştır. 2012 yılında ambarlar koruma altına alınmıştır. Ambarların özellikle çatısı hasar gördüğünden çatıları saçla kaplanmıştır.
Bezirgan Antik Kenti Giriş Ücreti
Bezirgan Antik Kenti’ne giriş için herhangi bir ücret alınmamaktadır. Böylelikle siz de
Bezirgan Antik Kenti’ne Ulaşım
Her yıl yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Antalya’nın önemli bir tarihi kentidir. Antalya iline 193 km, Kaş ilçesine 42 km uzaklıktadır. Bezirgan Antik Kenti’ne ulaşım için öncelikle Antalya’nın Kaş ilçesine ulaşmanız gerekmektedir. Antalya merkezden kalkan otobüsler ile Kaş’a ulaşıp 15-20 dakikalık bir yürüyüş sonrasında Bezirgan Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz. Özel araçlar ile kente ulaşmak isteyenler ise Kaş merkezden Bezirgan tabelalarını takip ederek kente ulaşım sağlayabilir.